Zákaz kouření v restauracích v Evropě výrazně snížil riziko infarktu a restauratéři nepřišli o zisky
Je to přesně pět let, co v Irsku jako první evropské zemi, začal platit zákon zakazující kouření v restauracích. Postupně se přidaly další země a dnes jich je celkem dvacet. Podle posledních čísel v zemích se zákazem kouření v restauracích výrazně kleslo riziko infarktu. Další pozitivní údaj je, že lidé kvůli zákazu nepřestali do restaurací chodit.
Většina českých provozovatelů restaurací se bojí, že by se zákazem kouření v jejich podniku přišla o své zákazníky a tím pádem i o zisky. Skutečnost je však spíše opačná. Provozovatelé restaurací a kaváren, kde je po celý den zakouřené prostředí mají sice pravdu v tom, že přijdou o část svých zákazníků, nicméně nemají spočítané o kolik zákazníků přijdou právě proto, že je v jejich restauraci zakouřený vzduch.
Z našich firemních pozorování se nekuřáckým restauracím a kavárnám daří velice dobře. Je to především proto, že nekuřácké kavárny v českých městech spíše vybočují a přirozeně přitahují zákazníky, kteří nechtějí načichnout cigaretovým kouřem, chtějí si vychutnat snídani, oběd a nebo večeři, tak aby si mohli vychutnat nejen chuť, ale i vůni dobrého jídla.
Studie citovaná v časopisu Respekt přináší dva významné poznatky ze zemí, kde se před několika lety uzákonil zákaz kouření v restauracích:
- Riziko infarktu v zemích se zákazem kouření se rázem snížilo o více jak deset procet
- Protikuřácké zákony nesnížily tržby v barech a restauracích
Kuřácké restaurace, bary a kavárny mají dle našich firemních pozorování tyto a další nežádoucí efekty:
- Odrazují zákazníky, kteří chtějí zajít během dne na pracovní schůzku do restaurace, kavárny. 20 minut strávených v zakouřeném prostředí dokáže znepřijemnit zákazníkovi zbytek dne díky načichlému oděvu - ať se jedná o kuřáka či nekuřáka.
- Odrazují zákazníky s dětmi. Především pak jde o maminky s malými dětmi, které se chtějí vzájemně sejít v kavárně.
- Odrazují všechny ostatní zákazníky, kteří zkrátka jen nechtějí sedět v zakouřeném prostředí. Tito zákazníci se raději naobědvají doma nebo jdou do nekuřácké restaurace.
- Situace kdy na deset obsazených stolů v restauraci připadá jen jeden stůl jehož osazenstvo kouří. Jeden nebo dva lidé takto stačí během chvíle zaplnit cigaretovým kouřem celou restauraci. Často vídaný jev, kdy jediný, kdo v restauraci kouří je samotný personál.
- Zakouřené prostředí snižuje chuť k jídlu
- Zakouřené prostředí znemožňuje si řádně vychutnat vůni jídla a pití
- Zakouřené prostředí výrazně škodí zdraví personálu restaurace a návštěvníků