Vaření v konvektomatu Retigo - Recepty na Přílohy - Česká kuchyně
Recepty na klasické české přílohy uzpůsobené pro přípravu v konvektomatech Retigo - Opékané brambory, hranolky, vařené brambory, dušená rýže, houskové knedlíky, bramborové knedlíky, vařená zelenina
Opékané brambory
Již uvařené nakrájené brambory dáme na vymaštěnou smaltovanou gastronádobu. Necháme rozehřát konvektomat a pečeme při režimu horký vzduch 220°C, 15 -20 minut. Během opékání brambory promícháme. Pro lepší výsledek můžeme použít olej obarvený paprikou.
Hranolky
Hranolky dáme na vymaštěnou smaltovanou gastronádobu. Necháme rozehřát konvektomat a pečeme při režimu horký vzduch 220°C, čas 10 -15 min. Během opékání hranolky promícháme. Pro lepší výsledek můzeme použít olej obarvený paprikou.
Vařené brambory
Brambory nakrájíme na takové kousky, jaké chceme mít na talíři. Nasypeme je na děrované gastronádoby hloubky 65 - 100 mm a vmícháme sůl. Necháme rozehřát konvektomat a nastavíme parní provoz, teplotu 105°C a čas 35 minut. Dobu je potřeba přizpůsobit množství, velikosti, chemické úpravě brambor po oškrabání, atd. Výhodou je, že se brambory nerozvaří a zachovají stejný tvar jako v syrovém stavu.
Dušená rýže
Umytou rýži vysypeme do plných nerezových gastronádob hl. 100 mm (množství 3 kg), nebo 65 mm (množství 2kg). Zalijeme horkou vodou /na 1 kg rýže 1 litr vody/, osolíme a přidáme tuk. Necháme rozehřát konvektomat a nastavíme parní provoz, teplotu 99°C a čas 45 minut. Nakonec rýži prohrábneme vidličkou.
Houskové knedlíky
Těsto zpracujeme běžným způsobem. Vytvarujeme knedlíky, váhu přizpůsobíme svým potřebám. Knedlíky naskládáme na tukem vymazané vložky na knedlíky, nebo děrované gastronádoby hl. 40 mm. Maximální množství je 5 ks po 0,5 kg na jednom plechu. Necháme rozehřát konvektomat a knedlíky vložíme tak, aby nad plechem byla mezera (každý druhý zásuv). Nastavíme parní provoz na teplotu 95 - 99°C a čas 25 - 30 minut. Uvařené knedlíky vytáhneme, potíráme vodou a nemusíme je propichovat.
Bramborové knedlíky
Z těsta vytvarujeme knedlíky a naskládáme je na děrované gastronádoby. Necháme rozehřát konvektomat a nastavíme parní provoz, čas 30 minut a teplotu 99°C. Pokud vaříme menší výrobky z bramborového těsta (šišky, povidlové taštičky), zkracujeme pouze dobu přípravy.
Vařená zelenina
Zeleninu vaříme v děrovaných gastronádobách. Pro většinu upravované zeleniny používáme parní provoz, teplotu 99°C, čas 20 -30 minut. Pokud zeleninu vaříme v celku (květák, celer, atd.), můžeme zvýšit teplotu na 105°C.
U všech technologií je potřeba, aby byl konvektomat rozehřátý nejméně na první popsanou teplotu. Doporučené časy a teploty nemusí vyhovovat každému uživateli, stroje však mají variabilní škálu využití. Může se stát, ze ke stejnému výsledku dojdete volbou dvou různých technologických postupů.
Recepty jsou čerpány z kuchařky pro konvektomaty firmy Retigo
- retigo-kucharka.pdf (4 kB)