V Brně je víc gurmánů než v Praze, k jídlu ale pijí nezdravé limonády.

5. březen 2011 11.21

Největší gurmáni žijí na jižní Moravě.

Největší gurmáni žijí na jižní Moravě. Zatímco třeba na Ostravsku jde lidem hlavně o to se najíst do sytosti, v Brně a okolí dávají strávníci přednost kvalitě jídla před množstvím. Tvrdí to výzkum společnosti Edenred, který testoval přes deset tisíc lidí.

 

Lidé, kteří se výzkumu zúčastnili, odpovídali na to, kolik, kdy a jak toho během dne snědí. "V Brně je překvapivě mnoho gurmánů, dokonce více než v Praze," tvrdí Daniela Pedret z Edenredu.

V Brně je i méně stravovacích pragmatiků, tedy lidí, kteří dávají přednost rychlému a levnému jídlu před tím kvalitním a chutným. 

 

I přes to se na jihu Moravy vyskytují některé klasické české a moravské stravovací zlozvyky: lidé jedí příliš velké porce, přehánějí to s přílohami a málokdy si dopřejí zeleninu. "A k jídlu si dávají slazené nápoje místo vody, ani to není  dobrý stravovací návyk," vysvětluje Pedret.


Na oběd chodí Češi do restaurací

Jen polovina obyvatel České republiky chodí podle výzkumu pravidelně na obědy. Přitom třeba ve Francii nebo ve Švédsku obědvá víc než 70 respektive 80 procent obyvatel. Což přispívá ke zdravějšímu a šťastnějšímu životu.

 

A ještě jedna zvláštnost: zatímco v Evropě si k obědu dává polévku jen dvacetina lidí, v Česku skoro čtyřicet procent, někteří dokonce obědvají pouze polévku a na hlavní jídlo už nedojde.

Češi sice nejedí pravidelně, zato si oběd často dopřávají v restauraci, chodí totiž na takzvaná meníčka. To ve světě je větším trendem jezdit na obědy domů nebo si je vozit v krabičce s sebou a v práci si je ohřát.

 

zdroj: www.idnes.cz

 

 

 

  • Nerezový nábytek - Nerezový nábytek pro gastro provozy - pracovní stoly, dřezy, mycí stoly, nerezové regály
  • Dezinfekce - Dezinfekce na ruce, bezoplachová dezinfekce na povrchy a dezinfekční mýdlo