Recepty a nápady pro využití kutru
Inspirujte se recepty pro přípravu předkrmů, hlavních chodů či dezertů v kutru. V kutru připravíte i složitější jídla během několika minut. Recepty si můžete také stáhnout v PDF.
Kutry Robot Coupe mají objem od 2,9 do 60 litrů. Byly navrženy pro přípravu jemných nádivek, emulzí a pěn, pro drcení a hnětení a zajišťují dokonalou kvalitu hotového výrobku, připraveného v nejsložitějších případech během několika minut. Pulzním ovladačem docílíte dokonalou přesnost řezu.
Na této stránce najdete recepty na:
Předkrmy
- Paštika z drůbežích jater
- Vejce plněná žloutkovou fáší
- Švédská pomazánka
- Broskev plněná šlehanou šunkovou pěnou
- Rajče plněné šlehaným koprovým krémem
Hlavní chody
- Smažený karbanátek
- Bramborové knedlíky
- kefta (pálivé masové kuličky s okořeněným jogurtem)
- lumpiah (palačinky s telecím masem a zeleninou)
Dezerty
- Máslové briošky
- lívanečky
- Čokoládové mousse s olivovým olejem
- Vafle s ovocem a šlehačkou
- Oříšková bábovka
- frittata dolce con fragole (Sladký krém s jahodami)
Paštika z drůbežích jater
Suroviny
500 g drůbežích jater, 130 g vepřového bůčku, 40 g cibule, 50 g husího nebo kachního
škvařeného sádla, 1 vejce, sůl, paštikové koření (mletý pepř, nové koření, muškátový květ a
oříšek, zázvor), 1 cl brandy, 3,5 cl 12 % smetany, 20 g žampiónů, 50 g slaniny bez kůže.
Postup
Očištěná drůbeží játra a vepřový bůček opláchneme vodou a necháme okapat. Cibuli
oloupeme, jemně nasekáme v kutru Robot-Coupe a mírně osmahneme na husím
sádle. K cibuli přidáme drůbeží játra a vepřový bůček, obojí nakrájené na menší
kostičky, krátce osmahneme a podusíme. Směs necháme vychladnout. Vychladlou
směs jemně rozmixujeme v kutru, přidáme vejce, sůl a jemně mleté paštikové koření
(podle chuti), brandy a smetanu a vzniklou paštikovou hmotu dobře vyšleháme. Jako
vložku vmícháme žampióny a jednu třetinu dávky slaniny, oboje nakrájené na drobné
kostičky. Paštikovou formu vyložíme zbylou slaninou nakrájenou na tenké plátky a
naplníme ji paštikovou hmotou, kterou přikryjeme opět slanými plátky slaniny. Formu
uzavřeme víkem a zvolna vaříme v páře – necháme táhnout – asi jednu hodinu. Hotovou
prochlazenou paštiku vyklopíme a po řádném vychladnutí krájíme na plátky.
Vejce plněná žloutkovou fáší
Suroviny
12 vajec, 400 g másla, 30 g sardelové pasty, 5 cl octa, 6 cl citrónové šťávy, sůl.
Postup
Uvařená vejce rozpůlíme a vyjmeme z nich žloutky. Žloutky rozmixujeme v kutru
Robot-Coupe společně se sardelovou pastou a rozměklým máslem a přimícháme
ocet, citrónovou šťávu a sůl. Vše spolu vyšleháme na hladký krém bez viditelných
částí surovin.
Švédská pomazánka
Suroviny
200 g másla, 500 g měkkého tvarohu, 0,5 dl mléka, 160 g tresčích jater s nálevem, 50 g cibule,
50 g nakládaných okurek, 20 g petrželové nati, worcester a sůl na dochucení.
Postup
V kutru Robot-Coupe vyšleháme změklé máslo a přidáme k němu jemně prolisovaný
tvaroh s mlékem a tresčími játry. Směs vyšleháme v hladkou jemnou hmotu, do které
přidáme v kutru jemně nasekanou cibuli, okurky a petrželovou nať, dochutíme solí a
worcesterem a znovu krátce promícháme.
Broskev plněná šlehanou šunkovou pěnou
Suroviny
5 broskví, 300 g sýru Lučina, 50 g 12 % smetany, 100 g dušené šunky (do pěny), 100 g dušené
šunky (na ozdobu), g mleté papriky, 10 g petrželové nati.
Postup
V kutru Robot-Coupe jemně nasekáme šunku a dáme stranou. Potom v kutru
vyšleháme sýr Lučinu se smetanou, přidáme do ní nasekanou šunku a mletou papriku
a znovu krátce promícháme. Opláchnuté broskve rozpůlíme a zbavíme pecek.
Jednotlivé půlky nastříkáme sáčkem s vroubkovanou trubičkou šlehanou šunkovou
pěnou a ozdobíme kornoutky šunky a opláchnutou snítkou petrželové natě
Rajče plněné šlehaným koprovým krémem
Suroviny
10 rajčat, 50 g másla, 220 g měkkého tvarohu, 50 g 12 % smetany, 15 g nakládaného kopru
bez nálevu, sůl.
Postup
Změklé máslo vyšleháme v kutru Robot-Coupe, za stálého šlehání přidáváme tvaroh
a smetanu a osolíme podle chuti. Nakonec přidáme jemně nakrájený kopr a směs
našleháme. Tvrdší rajčata opláchneme, vršek částečně kolmo seřízneme a vnitřek
vykrojíme. Pomocí sáčku s vroubkovanou trubičkou vnitřek nastříkáme vyšlehaným
koprovým krémem.
Smažený karbanátek
Suroviny
400g hovězího ořezu, 300g vepřového ořezu, 40g cibule, sůl, česnek, pepř mletý, majoránka, 1
vejce, 60g strouhanky, 30g hladké mouky, pitná voda – podle potřeby
Na obalení – hladká mouka, vejce, mléko, strouhanka a olej na smažení
Postup
V kutru Robot-Coupe jemně nasekáme cibuli a dáme stranou. Do kutru dáme
opláchnuté maso, osolíme, přidáme třený česnek, pepř, pečlivě drcenou majoránku,
rozmíchané vejce, strouhanku a prosátou mouku a vše nahrubo nasekáme a
promícháme. Potom přidáme cibuli a směs v kutru jemně nasekáme. Pokud je směs
příliš hutná, zvlhčíme ji vodou. Z hotové směsi tvarujeme karbanátky, obalíme je
postupně v prosáté mouce, ve směsi vajec rozmíchaných s mlékem, v prosáté
strouhance a usmažíme zvolna do nazlátlé barvy.
Bramborové knedlíky
Suroviny
1,5 kg ve slupce uvařených a vychladlých brambor, 1 vejce, 250g hrubé mouky, 250g krupice,
sůl, pitná voda – podle potřeby
Postup
Brambory jemně nasekáme v kutru Robot-Coupe, přidáme rozšlehané vejce, prosátou
mouku, krupici, trochu soli a vše v kutru zpracujeme na tužší těsto. Z těsta vyválíme
knedlíkové šišky nebo nakrájíme špalíčky, které vložíme do vařící vody a zvolna
uvaříme. Po zavaření knedlíky opatrně nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu.
Uvařené knedlíky vyjmeme a nakrájíme na plátky.
Kefta (Pálivé masové kuličky s okořeněným jogurtem)
Suroviny
Na deset porcí: 1 kg hovězí zadní, 170 g cibule, 200 g veky, pepř, sůl, česnek, mleté nové koření,
chilli koření, olej na smažení 450 g jogurtu, 60 g citrónové šťávy, 20 g česneku, několik lístků
čerstvé máty
Postup
V kutru Robot-Coupe nasekáme cibuli s česnekem a namočenou, vymačkanou
vekou. Zvlášť nasekáme na jemno hovězí maso, přidáme k němu koření a směs cibule,
česneku a veky a krátce promícháme. Ze směsi uděláme kuličky, které opečeme na
oleji. V kutru smícháme jogurt s pepřem, solí, mátou peprnou, třeným česnekem a
citrónovou šťávou. Při expedici vzniklou omáčkou přeléváme masové kuličky.
Lumpiah - (palačinky s telecím masem a zeleninou)
Suroviny
Na deset porcí: 3 ks vajec, sůl, 0,5 l mléka, 250 g polohrubé mouky, olej na pečení a smažení
palačinek 500 g telecí plec, 40 g cibule, 18 g česneku, 120 g mrkve, 40 g
kedlubny,120 g hlávkového zelí, 20 g pórku, pepř, 20 g glutasolu
Postup
Z vajec, mouky, soli a mléka uděláme pomocí ponorného mixeru Robot-Coupe těstíčko,
ze kterého upečeme 10 velkých palačinek. Na oleji osmažíme jemně nasekanou
cibuli a česnek, přidáme v kutru Robot-Coupe nasekané telecí maso, okořeníme a
smažíme asi 10 minut. Pak přidáme zeleninu (karotku a kedlubny nastrouháme na
hrubém struhadle, zelí a pórek nakrájíme na nudličky), necháme ještě chvíli podusit
a dochutíme glutasolem. Vychladlé palačinky naplníme připravenou směsí, zabalíme
do psaníčka a na oleji osmažíme.
Máslové briošky
Suroviny
150 g hladké mouky, 0,8 dl mléka, 10 g droždí, 50 g hrubé mouky, 1 žloutek, 50 g másla, sůl,
vejce, margarín (na potření plechu).
Postup
Prosátou hladkou mouku vsypeme do části vlažného mléka a rozdrobeného droždí.
Vzniklý kvásek po vykynutí přidáme k hrubé mouce, dále přidáme žloutky, vlažné
rozehřáté máslo, špetku soli a se zbývajícím vlažným mlékem vypracujeme v kutru
Robot-Coupe na pružné a hladké těsto. Necháme vykynout a těsto rozdělíme na
pravidelné dílky a vytvarujeme do tvaru válečků, bochánků nebo jiného vhodného
tvaru a necháme vykynout na promaštěném plechu. Povrch potřeme rozšlehanými
vejci s trochou mléka a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
Lívanečky
Suroviny
Na deset porcí: 50g droždí, 100g cukru krupice, 1350ml mléka, 1kg hladké mouky, 3 ks vajec,
citrónová kůra z jednoho citrónu, 10g soli, 300g másla, 150g cukru moučka, mletá skořice na
posypání, marmeláda, tvaroh na strouhání nebo šlehačka
Postup
Droždí promícháme s trochou cukru, zředíme malým množstvím vlažného mléka,
přidáme trochu prosáté mouky a promícháme, až vznikne řídké těstíčko – kvásek, který
necháme na teple vykynout. Do kutru Robot-Coupe dáme mouku, sůl, nastrouhanou
citrónovou kůru, zbylé vlažné mléko a rozšlehaná vejce. Přidáme vykynutý kvásek a
směs pečlivě promícháme – prošleháme a necháme opět částečně vykynout. Vykynuté
těstíčko naléváme do máslem vytřených lívanečníků a lívance pečeme po obou stranách
dorůžova. Při podávání můžeme část lívanců obalit ve skořici smíchané s moučkovým
cukrem a část potřít marmeládou. Nakonec lívance posypeme nastrouhaným tvarohem
nebo ozdobíme šlehačkou.
Čokoládové mousse s olivovým olejem
Suroviny
170 g čokolády na vaření, 3 vejce, 160 g moučkového cukru, 6 cl silné mokka kávy, 3 cl likéru
Cointreau, 1,5 dl olivového oleje.
Postup
Čokoládu rozehřejeme a necháme zchladnout. V kutru Robot-Coupe vyšleháme
žloutky společně s cukrem do jemné hmoty, přidáme kávu a Cointreau a nakonec
vmícháme roztavenou čokoládu. Vše řádně prošleháme, aby se všechny suroviny
dokonale spojily. Nakonec přidáme olivový olej a znovu řádně prošleháme. Hotovou
směs přelijeme do mísy a v kutru připravíme tuhý sníh z bílků, který opatrně vmícháme
do čokoládové hmoty. Hotové mousse naplníme do sklenic nebo pohárů, přikryjeme
a necháme vychladit.
Vafle s ovocem a šlehačkou
Suroviny
250 g tuku (Hera), 8 vajec, 70 g moučkového cukru, 0,5 l mléka, 500 g hladké mouky, špetka
soli, citrónová kůra.
Postup
Změklý tuk vyšleháme v kutru Robot-Coupe společně s cukrem, přidáme žloutky,
špetku soli a postupně přimícháváme mléko a mouku až je těsto přiměřeně tuhé
a lepivé. Těsto vylijeme do mísy a v kutru připravíme sníh z bílků, který opatrně
vmícháme do připraveného těsta. Z hotového těsta pečeme vafle. Dozlatova upečené
vafle ozdobíme kompotovaným ovocem, šlehačkou a posypeme kakaem.
Oříšková bábovka
Suroviny
370 g moučkového cukru, 240 g tuku, 6 vajec, 420 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1
vanilkový cukr, 100 g oříšků, 0,3 l mléka.
Postup
V kutru Robot-Coupe našleháme tuk společně s cukrem do hladké hmoty. Potom
přidáme žloutky, oříšky a nakonec postupně přisypáváme mouku a přiléváme mléko.
Hotovou hmotu vylijeme do mísy a v kutru ušleháme sníh z bílků. Ten opatrně
vmícháme do hotové směsi. Těsto naplníme do vymazané formy na bábovku a
pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 150°C asi jednu hodinu.
Frittata dolce con fragole (Sladký krém s jahodami)
Suroviny
Na deset porcí: 860 g kompotovaných jahod s nálevem, 1 dl brandy, 20 g jahodového pudinku,
240 g cukru, 15 ks vajec, 100 g másla, 1 dl smetany 33 %, 2 ks vanilkového cukru, kůra z
jednoho citronu, šlehačka na ozdobu.
Postup
Okapané jahody rozdělíme do pohárů, zakapeme koňakem a posypeme nastrouhanou
citrónovou kůrou. Šťávu z jahod rozšleháme v kutru nebo ponorným mixerem
Robot-Coupe s pudinkovým práškem, cukrem, smetanou 33 %, vanilkovým cukrem a
vejci. Rozpustíme máslo, přilijeme hmotu a za stálého prošlehávání krém zahříváme
až zhoustne. Necháme trochu ochladit a přelijeme na připravené jahody. Vychlazený
krém zdobíme šlehačkou a navrch dáme jednu jahodu.
Stolní kutry Robot Coupe najdete na našem internetovém obchodě PROFI KUCHYNĚ.